Συχνά διλήμματα για τη λίστα των καλεσμένων που ζητούν απαντήσεις


Έγινε η πρόταση, ξεκίνησαν τα σχέδια για το γάμο. Όμως, τι γίνεται με τη λίστα των καλεσμένων; Τα περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται συχνά με αυτό το ζήτημα, καθώς είναι πολλές οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το θέμα και απαντάμε στις πιο συχνές σας απορίες.

Πόσοι πρέπει να είναι οι καλεσμένοι;

Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να είναι καλεσμένοι σε έναν γάμο. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν δύο πράγματα: ο χώρος και ο προϋπολογισμός. Μπορείτε να μάθετε τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να χωρέσουν τόσο στο χώρο της τελετής, όσο και στο χώρο της δεξίωσης. Μετά από αυτό, πρέπει να δείτε και τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, αλλά και αν θέλετε γενικότερα έναν πιο οικείο και μικρό γάμο ή όλους τους φίλους και συγγενείς σας μαζί στη μεγάλη σας μέρα.

 

Μπορώ να προσκαλέσω άτομα που ξέρω ότι δεν τα πηγαίνουν καλά ο ένας με τον άλλο;

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά ο ένας με τον άλλον. Μπορεί να είναι συγγενείς που απλά έχουν χαθεί ή δύο φίλοι σας που κάποτε ήταν ζευγάρι, αν όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη στη ζωή σας, έστω και χωριστά, θα πρέπει να τους καλέσετε στο γάμο σας. Εφόσον νοιάζονται για εσάς, είναι βέβαιο πως θα μπορέσουν για μία μέρα να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη.

 

Να καλέσω άτομα που ζουν στο εξωτερικό;

Αν είναι φίλοι σας και θέλετε να έρθουν, τότε πρέπει αν τους καλέσετε. Σίγουρα θα εκτιμήσουν την πρόσκληση και μπορεί να είναι και σε θέση να κάνουν αυτό το ταξίδι για χάρη σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, βέβαια, ώστε να μην το πάρετε προσωπικά αν τελικά δεν μπορέσουν να έρθουν.

 

Είμαι υποχρεωμένη να καλέσω όσους με κάλεσαν στο δικό τους γάμο;

Αν πήγατε στον γάμο χρόνια πριν και πλέον έχετε αποξενωθεί, τότε δεν έχει νόημα να τους καλέσετε μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε ένοχοι ή αγενείς σε περίπτωση που τους αφήσετε έξω από τη λίστα των καλεσμένων. Ωστόσο, αν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο έχετε χάσει επαφή ενώ δεν το θέλετε, ο γάμος θα μπορούσε να είναι η τέλεια ευκαιρία για να αναζωπυρώσετε μία παλιά φιλία.

 

Να καλέσω τον πρώην μου;

Αν είστε από εκείνους τους τυχερούς ανθρώπους που καταφέρνουν να παραμείνουν φίλοι με τις πρώην σχέσεις τους, τότε γιατί όχι; Από την άλλη, αν φοβάστε πως μπορεί να υπάρξει ζήλια από την πλευρά του συντρόφου σας ή κάποιο περίεργο ξέσπασμα κατά τη διάρκεια της τελετής, καλό είναι να το αποφύγετε.

 

Τι να κάνω αν κάποιος με ρωτήσει ευθέως αν είναι καλεσμένος;

Αν και πρόκειται για μία ερώτηση που σίγουρα θα σας φέρει σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί και για αυτήν. Μέχρι να ξέρετε ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι, μπορείτε να απαντήσετε ευγενικά πως είστε ακόμη στα πρώτα στάδια της οργάνωσης του γάμου και δεν έχετε ασχοληθεί ακόμη με τα προσκλητήρια. Πείτε «ναι» μόνο αν είστε 100% σίγουρη πως θα καλέσετε το άτομο που σας ρωτά.

 

by Βάσια Καττή