Συμβουλές για το πως να φτιάξετε τη λίστα καλεσμένων του γάμου σας


Η δημιουργία και η διαχείριση της λίστας των καλεσμένων του γάμου σας μπορεί να μην είναι τόσο διασκεδαστικά, αλλά αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, όλα θα κυλήσουν ομαλά.

 

1.    Χωρίστε τους καλεσμένους και σκεφτείτε αν θα δεχτείτε χρήματα

O σχεδιασμός της λίστας είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν σε αυτόν εμπλέκονται και οι γονείς του ζευγαριού. Ακόμα και αν δε θα δεχτείτε οικονομική ενίσχυση απόγονείς, καλό θα ήταν να συζητήσετε για τη λίστα των καλεσμένων μαζί τους, από την αρχή. Για να αποφύγετε τους καβγάδες, μπορείτε να μοιράσετε τον αριθμό των καλεσμένων που θέλετε σε τρία μέρη, το ένα τρίτο για το ζευγάρι, ένα τρίτο για τους γονείς του ενός και ένα για τους γονείς του άλλου.

 

2.    Δημιουργείστε τη λίστα των ονείρων σας

Όταν θα ξεκινήσετε να γράφετε ονόματα, γράψτε όποιον μπορείτε να φανταστείτε να έρχεται στο γάμος σας, από παλιούς φίλους, μέχρι τρίτα ξαδέρφια. Μην σκέφτεστε ακόμα το budget ή την τοποθεσία. Φυσικά, έπειτα θα αρχίσετε να σβήνετε. Αν αργότερα σκεφτείτε να καλέσετε κάποιον, γυρίστε στη λίστα αυτή. Αν δεν υπήρχε ούτε εκεί τότε μάλλον δε σας είναι απαραίτητος.

 

3.   Συννενοηθείτε τους κανόνες για το πως θα ψαλιδίσετε τη λίστα

Συμφωνήστε με το μέλλοντα σύζυγό σας κάποιους κανόνες από τους οποίους δε θα παρεκκλίνετε και αρχίστε να σβήνετε άτομα από τη λίστα. Το δίκαιο είναι για όσους σβήνουν οι γονείς ή οι πεθεροί σας να σβήνετε τον ίδιο αριθμό και εσείς. Κάποιοι κανόνες θα μπορούσαν να είναι:

 

1. Αν δεν τους έχετε μιλήσει, δεν τους έχετε γνωρίσει ή δεν έχετε ξανακούσει το όνομα τους, μην τους καλέσετε.  

2. Αν κανένας σας δεν τους έχει μιλήσει για τρία χρόνια και δεν είστε συγγενείς μην τους καλέσετε.

3. Αν υπάρχει κάποιος στη λίστα μόνο επειδή θα αισθανθείτε ένοχοι αν δεν τον καλέσετε (σας είχε καλέσει στο δικό του γάμο ή θα έχετε καλεσμένους πολλούς κοινούς γνωστούς σας), μην τον καλέσετε.

 

4.  Κάντε δυο λίστες

Δημιουργείστε δυο λίστες. Στην πρώτη θα είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σας που δε μπορείτε να φανταστείτε να λείπουν από το γάμο σας. Στείλτε τους τις προσκλήσεις πριν το συνηθισμένο, για παράδειγμα 2-3 μήνες πριν. Στη δεύτερη λίστα θα βρίσκονται και πάλι άτομα που θέλετε στο γάμο, με σειρά προτεραιότητας. Η πρώτη λίστα θα σας απαντήσει αρκετά νωρίς για το αν θα παρευρεθούν και αυτό θα σας δώσει χρόνο να στείλετε προσκλήσεις και σε κάποιους από τη δεύτερη λίστα.

 

5. Βεβαιωθείτε ότι στις προσκλήσεις αναφέρεστε ονομαστικά στους καλεσμένους

Αν δεν το κάνετε υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε με καλεσμένους που δεν είχατε υπολογίσει. Αν αυτό συμβεί, μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε αυτόν που είχατε την πρόθεση να καλέσετε και να του εξηγήσετε ευγενικά πως για οικονομικούς και χωροταξικούς λόγους δεν μπορεί να πει και άλλα άτομα στο γάμο σας.

 

6.  Μην αφήσετε τους γονείς σας και τους πεθερούς σας να σας ρίξουν την ψυχολογία

Όρια. Βάλτε τα από την αρχή και μείνετε σε αυτά. Είναι ο δικός σας γάμος στο κάτω-κάτω. Αν το πρόβλημα είναι μόνο οικονομικό, τότε αυτός που θέλει τους έξτρα καλεσμένους θα πρέπει να πληρώσει και για αυτούς. Προσπαθήστε να βρεθείτε στη μέση. Αν αυτό δε γίνεται, και οι γονείς ή οι πεθεροί επιμένουν, μην συμβιβαστείτε γιατί παρακάτω θα βρείτε και άλλα προβλήματα.

 

7. Αποφύγετε καλεσμένους της τελευταίας στιγμής

Θα τύχει να σας πει κάποιος ότι ανυπομονεί να είναι στο γάμο σας, ενώ εσείς δεν είστε σίγουροι αν θα τον καλέσετε. Μην παρασυρθείτε στο να τον καλέσετε μόνο να αποφύγετε την αμηχανία. Αν χρειαστεί, μιλήστε ειλικρινά και εξηγήστε ότι δυστυχώς λόγω budget και χώρου δεν μπορείτε να τους καλέσετε όλους. Έπειτα, αλλάξτε κατεύθυνση στη συζήτηση.

 

by Σοφία Κυριλλίδου